Afvallen tijdens de (pre)overgang

Ik hoor het super vaak; “Ik eet echt hetzelfde als voorheen, maar sinds de (pre)overgang blijf ik maar aankomen en val ik niets meer af.”

Allereerst een korte uitleg van wat er o.a. gebeurt in je lichaam als je in de overgang komt.

Tijdens de (pre)overgang vindt er een hormonale verandering plaats. Zo veranderd de verhouding oestrogeen en progesteron met alle (vervelende) gevolgen van dien. En verder neemt ook je spiermassa af, word je minder insuline gevoelig en wordt er minder collageen geproduceerd. Al deze veranderingen hebben allerlei gevolgen waaronder; stemmingswisselingen, extra vet opslag, stress, slaapproblemen, nachtelijk zweten en zo kan ik nog wel even doorgaan. En het vervelende is dat ze vaak met elkaar in verband staan. Dus ervaar je stress, dan slaap je slecht en val je minder goed af. Hierdoor word je prikkelbaar en ontstaat er stress, dan slaap je vervolgens slecht al dan niet met nachtelijk zweten en gaat het lichaam weer meer vet opslaan. Oftewel een vervelende vicieuze cirkel.

Maar goed wat kan je doen om deze klachten te verminderen? Per klacht zijn er verschillende dingen die je kunt doen maar in deze blog ligt de focus met name op het afvallen.

Onderstaand 8 tips!

 1. Doe aan krachttraining
 2. Eet volgens de FitChange methode
 3. Eet producten die rijk zijn aan chlorofyl
 4. Neem een koude douche of bad
 5. Zorg voor voldoende ontspanning
 6. Verbeter je slaap duur & kwaliteit
 7. Drink voldoende water & vermijd alcohol
 8. Gebruik een ondersteunend supplement

 

 1. Doe aan krachtraining

Wees gerust je krijgt echt niet ineens mega spierballen, maar krachttraining is echt heel goed voor je lijf. Door krachttraining te doen kun je spiermassa behouden of zelfs opbouwen hierdoor wordt je stofwisseling verhoogd. Het zorgt ook voor sterkere botten en het verlaagt je stress niveau door de aanmaak van endorfine en de verlaging van cortisol.

 1. Eet volgens de FitChange methode

Deze methode is uitermate geschikt als je in de (pre)overgang zit. Wat houdt de FitChange methode in;

 • Beperk je koolhydraat & suiker inname
 • Eet voldoende goede vetten & eiwitten (Vermijd magere producten je hormonen hebben juist nu die goede vetten heel hard nodig)
 • Eet zo puur & onbewerkt mogelijk
 • Beperk het aantal eet momenten en de tijd waar binnen je eet (eating window)
 1. Eet producten die rijk zijn aan chlorofyl (mooi woord voor scrabble trouwens)

Chlorofyl kan o.a. de spijsvertering bevorderen en vermindert de vorming van gas waardoor het opgeblazen gevoel minder wordt. Je vindt deze stof met name in:

 • Groene (blad)groenten
 • Zeewier & algen
 • Kruiden zoals basilicum & koriander
 • Tarwegras
 1. Neem een koude douche of bad

Dit zorgt voor een verhoging van je stofwisseling en kan er ook voor zorgen dat je spierpijn verminderd & je algehele stemming verbeterd.
Wil je next level gaan? Doe dan eens mee met een ijsbad workshop onder begeleiding van een expert en ervaar de mooie voordelen daarvan!

 1. Zorg voor voldoende ontspanning

Stress werkt vaak negatief op het afvallen doordat het lichaam dan veel cortisol aanmaakt en cortisol zorgt er weer voor dat er vet wordt opgeslagen rondom de organen in de buik. Dus zorg er daarom voor dat je meerdere momenten per week en of dag voor jezelf creëert waarin je lekker ontspant. Doe bijvoorbeeld een adem oefening, yoga les, meditatie of kijk naar je favoriete serie op Netflix.

 1. Verbeter je slaap duur & kwaliteit

Onvoldoende slaap & slaap van matige kwaliteit kan van grote invloed zijn op het afvallen. Zorg er daarom voor dat je 8 uur per nacht slaapt. Probeer alle schermen (tv, telefoon, laptop) minimaal een uur voordat je gaat slapen te vermijden. Lees bijvoorbeeld een ontspannend boek (met een leeslampje met geel licht)
Verder speelt de slaap kwaliteit ook een rol, beperk daarom cafeïne rijke drankjes zoals koffie tot uiterlijk 12:00 uur in de middag. Want ondanks dat je goed in slaap valt nadat je na het eten nog een dubbele espresso hebt gehad. Je slaapt ongemerkt minder diep wat veel nadelige gevolgen heeft.
Dus vanavond lekker vroeg onder de wol want slaaptekort kan ook de algemene stofwisseling vertragen en dat is nou juist wat we niet willen!

 1. Drink voldoende water & wees beperkt met alcohol en cafeïne.

Probeer minimaal 2 liter water per dag te drinken. En wees daarnaast beperkt met alcohol en cafeïne. Deze laatste 2 kunnen er namelijk voor zorgen dat de opvliegers en of nachtelijk zweten verergeren. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat de lever het cortisol minder goed kan afbreken waardoor het zich dus opstapelt en je dus (terwijl je denkt te ontspannen) meer stress opbouwt.

      8. Neem een ondersteunend supplement.

Er zijn veel supplementen op basis van kruiden die je kunnen helpen om de overgangs klachten te verminderen. Naast de bovenstaande tips merken we dat een supplement net even wat extra ondersteuning kan bieden. Neem daarom contact op als je ons overgangs supplement wil bestellen.

Heb je naar aanleiding van deze tips nog meer vragen of kan je wel wat extra hulp gebruiken? Neem dan contact met mij op, dan gaan we samen aan de slag!