Ik eet gezond maar val niet af

5 Redenen waarom je niet afvalt terwijl je wel gezond eet!

Ik zou er nog meer kunnen noemen maar dit zijn 5 veel voorkomende redenen waarom je niet afvalt terwijl je wel gezond (denkt) te eten.

  1. Je eet & drinkt ongemerkt te veel
  2. Je beweegt te weinig
  3. Je eet de ‘verkeerde’ voedingsmiddelen
  4. Je slaapt te weinig en de kwaliteit is matig
  5. Je lichaam is in de ‘spaarstand’
  1. Je eet & drinkt ongemerkt te veel

Een paar cappuccino’s met koekje hier, een schaaltje yoghurt met cruesli & rozijnen daar, tussendoor nog een stuk ontbijtkoek 0% suiker en een lekker glaasje jus d’orange erbij en in de avond kipschnitzel met spinazie en pasta. Redelijk lekker bezig zal je misschien denken want het is toch niet alleen maar pizza, snoep en patat?! Maar helaas, niks is minder waar, je brengt je lichaam in constante bloedsuikerspiegel achtbaan. En ongemerkt drink en eet je veel suiker, koolhydraten en weinig voedende voeding. Kijk daarom goed naar wat je precies eet en drinkt op een dag want met iedere extreme stijging van de bloedsuikerspiegel maakt je lichaam insuline aan en het teveel aan insuline wordt opgeslagen als vet.

  1. Je beweegt te weinig

Ja het grootste deel van het afvallen zit echt in de voeding maar beweging of het gebrek eraan kan wel degelijk een rol spelen. Streef er daarom naar om iedere dag 10.000 stappen te zetten en als je de stappen kan plannen qua tijd dan het liefst in de ochtend op nuchtere maag, in de middag na de lunch en in de avond na het diner. Alle beweging is meegenomen maar de absolute winnaar is toch wel krachttraining.

Met krachttraining zorg je er namelijk voor dat je spiermassa opgebouwd wordt en ook behouden blijft. Dit zorgt op zijn beurt voor een hoger metabolisme want spieren verbruiken meer energie dan vetweefsel.

En de naverbranding van krachttraining is ook een fijne bijkomstigheid.

  1. Je eet de ‘verkeerde’ voedingsmiddelen

Als je voedingsmiddelen eet die lage voedingswaardes hebben en ook nog eens sterk bewerkt zijn kan het zijn dat je lichaam hierop reageert met een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel die weer gevolgd wordt door een snelle daling die vervolgens kan leiden tot hongergevoel en meer verlangen naar soortgelijk voedsel.

Verder is een tekort aan eiwitten door het eten van de verkeerde voedingsmiddelen ook een saboteur voor het afvallen. Eiwitten spelen namelijk een belangrijke rol bij het behouden van de spiermassa, het bevorderen van de verzadiging en het verhogen van je stofwisseling.

Daarnaast is het belangrijke dat je voldoende vezels binnenkrijgt want deze dragen bij aan een gezonde spijsvertering en geven je een verzadigd gevoel.

  1. Je slaapt te weinig en de kwaliteit is matig

Onvoldoende slaap & slaap van matige kwaliteit kan van grote invloed zijn op het afvallen. Het kan leiden tot hormonale disbalans, verminderde motivatie om ‘gezond’ te eten en verhoogde eetlust. Deze verstoring van de hormonale balans kan een verhoogde productie van het stresshormoon cortisol tot gevolg hebben. En deze verhoogde cortisol levels kunnen de vetopslag bevorderen met name rond de buikstreek.

De slaap kwaliteit speelt ook een rol, beperk daarom cafeïne rijke drankjes zoals koffie tot uiterlijk 12:00 uur in de middag. Want ondanks dat je goed in slaap valt nadat je na het eten nog een dubbele espresso hebt gehad. Je slaapt ongemerkt minder diep wat veel nadelige gevolgen heeft.

Verder kan slaaptekort de algemene stofwisseling vertragen

  1. Je lichaam is in de ‘spaarstand’

Met een moeilijk woord wordt dit adaptieve thermogenese genoemd (dat woord mag je van mij gelijk weer vergeten) Maar goed deze ‘spaarstand’ kan verschillende oorzaken hebben en om dit te doorbreken is het belangrijk om naar je calorie inname te kijken, dit kan namelijk te laag zijn of wat je binnenkrijgt bevat niet de juiste essentiële voedingsstoffen.

Je kunt deze situatie ook doorbreken met beweging in de vorm van krachttraining of je dagelijkse activiteiten te verhogen zoals fietsen, traplopen, wandelen etc.

Heb je naar aanleiding van het lezen van deze blog vragen, opmerkingen of hulp nodig bij het afvallen? Stuur dan gerust een berichtje via social media of mail naar suus@fitchange.nl