Van suikerverbranding naar vetverbranding

Dat klinkt goed he?! Wel teleurstellend dat met een gemiddeld westers voedingspatroon de meeste mensen enkel suiker (glucose) verbranden en niet of nauwelijks in hun vetverbrandingsmodus zitten.

Wanneer je lichaam met name glucose als brandstof gebruikt, zal je lichaam dus logischer wijs minder vet verbranden. We krijgen daarnaast ook vaak te veel suikers binnen, in ieder geval meer dan we nodig hebben en kunnen verbranden. En drie keer raden wat er gebeurt met dat overschot aan glucose/suikers? Dat wordt opgeslagen in de lever en spieren (als glycogeen) maar ook als vet in de vetcellen….! En dat is nou net wat we niet willen.

Maar goed, hoe kan je ervoor zorgen dat je lichaam weer leert om te schakelen tussen suiker & vetverbranding? Zoals we dat heeeeeel vroeger ook deden? In de basis zijn hier een paar basis tools voor:

  1. Beperk je koolhydraat/suiker inname
  2. Eet voldoende goede vetten & eiwitten
  3. Eet zo puur & onbewerkt mogelijk
  4. Beperk het aantal eet momenten en de tijd waar binnen je eet (eating window)
  5. Beweeg! Iedere beweging is meegenomen maar krachttraining geeft een extra boost
  6. Ontspan veel en slaap voldoende.

Als je dit rijtje volgt zal je merken dat je lichaam weer leert vetverbanden. Uiteindelijk is het doel om te kunnen switchen tussen suiker & vetverbranding, dit noemen we metabool flexibel zijn. Dan zul je de meeste gezondheidsvoordelen ervaren. Hier zal ik in een volgende blog ook meer uitleg over geven.

In de basis zijn dit de richtlijnen, maar goed het vergt nog wel wat extra uitleg her en der en het roept misschien ook gelijk wat vragen op want hoeveel kan je precies dan eten en wat zijn dan die goede vetten en wat gebeurd er als je én mindert met koolhydraten én mindert met de vetten. En is het dan de bedoeling dat je nooit meer een koekje eet? Kortom in de basis is het echt vrij eenvoudig maar ik begrijp dat je hier wel wat hulp bij kan gebruiken.

Wil je eerst meer informatie plan dan hier een gratis coachings gesprek in en ben jij gelijk ready om eindelijk van dat overtollige vetrandje af te komen en je fit en energiek te voelen? Start dan met 1 van de challenges!

Klik hier voor onze 30 days challenge of start hier met onze 14 days challenge.